Ce este Biogazul ?
Biogaz este un gaz al cărui component principal este in 65% metanul (CH4) iar 35% este dioxid de carbon (CO2). Este un produs din descompunerea a oricărui materii organice de origine animala sau vegetala datorita activității bacteriilor anaerobe (care trăiesc in zona fără oxigen). Sursa majora a metanului sunt rămăşitele de la animale, sau rămăşitele de la câmp sau a oricărui material care este lăsat sau rămas neprocesat. Cele mai comune materiale prime, substraturi care se pot folosi sunt:
- verdețuri tăiate; porumb sau iarbă grasa toată planta ca siloz; porumb boabe, Fân / paie, rezidiurile de steril de cereale,hamei, borhot, glicerina, turte de măsline, excremente de pasări uscate; gunoi de grajd de la bovine și dejecții porcine, risipele de alimente; nămol de la stații de epurare, conținutul stomacului de la animale; deșeuri de sacrificare și de sânge, sin u in ultimul rând alge.
Stiai?
Bacteriile care se angajează in procesare sunt metanogene care sunt împărțite în tulpini psihrofile, mezofile și termofile în funcție de gama de temperatura optimă. Temperatura optimă pentru bacteriile mezofile se situează în intervalul 38 ° C – 40 ° C, în timp ce grupul termofile preferă 50 ° C – 60 ° C. Valoarea pH-ului a substratului fermentație se află între slab acid (pH ca. 6) și slab alcalin (pH ca. 8). Antibiotice, dezinfectante si alte substanțe chimice prezente în substrat poate inhiba grav sau chiar opri complet procesul de fermentație.
Principalul produs din această fermentare este biogazul, o sursă de energie pentru producerea de energie din surse regenerabile. Componentele de biogaz – metan și dioxid de carbon – care iau parte la efectele de seră, dăunează mediul, dacă sunt eliberate nearse în atmosferă. Producția de biogaz în instalații de biogaz împiedică emisia necontrolată de metan în atmosferă și, prin generarea de energie regenerabilă sub formă de biogaz, reduce utilizarea combustibililor fosili.
Substraturi sub formă de material organic, cum ar fi excremente de animale, resturi de prelucrare a produselor alimentare, siloz de plante, resturile abatoarelor și aproape orice alte materiale organice sunt bune si introduse in recipiente ermetic închise (2.500 – 5.000 metri cubi) de tip cunoscut sub numele de digestoare. In digestoare aceste substraturi sunt încălzite la o temperatură optimă și agitat, astfel încât să producă biogaz. Bulele care apar la partea de sus a substratului se colectează într-un recipient de biogaz. Acest biogaz este introdus într-un generator electric care produce energie electrică și termică. Întregul proces este supravegheat electronic, substratul rămas poate fi folosit ca un îngrășământ ecologic (BIO INGRASAMANT certificat) de înaltă calitate.
Cum funcționează o instalație de biogaz
Plantele noastre biogaz utilizează niște bazine mari, care in cadrul procesului tehnologic implica folosirea uneia sau mai multori bazine, digestori, prin care substratul este alimentat continuu. Containere de depozitare si de fermentare și sunt recipiente staționare, cilindrice din beton armat, cu un perete integrat cu sistem de încălzire prin perete. Pereții exteriori ai digestoarelor sunt termic izolate și căptușite cu tabla cutata. Dimensiunea si cantitatea echipamentelor, bazinelor depind de tipul si de cantitatea de substanțe care trebuie tratate.
Aparatura si pompe de putere sunt folosite pentru transportul materialelor.
Digestoarele sunt echipate cu până la patru dispozitive de amestecătoare. Acoperișul este o membrana dublă pentru stocarea gazului și de a asigura o protecție împotriva intemperiilor.
După mai multe procese de curățare, biogazul este convertită în energie electrică și termică într-un generator electric. O parte din energia electrică și termică produsă este folosit pentru nevoile energetice și de încălzire a fabricii de biogaz în sine, restul este alimentat în rețeaua publică de electricitate iar căldura poate fi folosit pentru încălzirea locuințelor rezidențiale, a diferite clădiri, precum la procesele agricole sau industriale unde este nevoie de energie termica.
Soluții Win-Win-Win (câștigător – câștigător …)
Energie curata
Energia este produsă din orice materie organică prin procesul de fermentare biologice naturale. Spre deosebire de energia produsă din combustibili fosili – petrol, cărbune și gaze naturale – energia noastră nu contribuie la încălzirea globală, care pune în pericol mediul nostru.
Capturarea de metan
Prin controlarea fermentării a materialelor organice, vom reduce emisiile de gaz metan (CH4) în atmosferă. Metanul este un gaz de 21 de ori mai nocive în atmosferă decât dioxidul de carbon (CO ²), care este produs prin arderea combustibililor fosili.
Facem o lume curată
materia organică folosita provine de la animale și a deșeurilor umane, deșeurile de abator, alimente expirate, organice de produse din industria alimentară, precum și deșeurile menajere. În loc de a fi arse sau îngropate, aceste materiale dăunătoare și mirositoare sunt utilizate pentru a produce energie, astfel sunt convertite prin acest proces în produse utile.
O sursa de energie
aproape orice producător fermier sau producător de alimente poate deveni din punct de vedere al consumului de energie independent ca producător. Asigurând electricitatea si căldura pentru propriile nevoi. Cetățenii nu trebuie să fie dependenți de surse externe de căldură. Țările pot fi independente de combustibili fosili produse de regiunile instabile și lacomi.
Util prin Bio ingrăşămantele sale
materialele organice odată trecuta printr-o instalație de biogaz, devin astfel îngrășăminte excelente, curate și ecologice, care pot fi uscate și utilizate în continuare pentru a produce mai multă energie.
In caz de interes nu ezitați să ne contactați :
dipl. ing. Kulcsar Laszlo
535500 Gheorgheni
Florilor 23/B/21
Mobil +40-740-867199