Cum alegem mașina de tuns gazon? Tot ce trebuie să știi!

 

Înainte de a vă decide asupra achiziției unei mașini de tuns iarba, asigurați-vă că știți ce fel de utilaj se potrivește cel mai bine cerințelor de pe teren  si verificați argumentele pro și contra pentru fiecare variantă.

Când cumpără o mașină de tuns iarba nouă, majoritatea proprietarilor de case iau în considerare prețul, marca, caracteristicile și, uneori, chiar dealerul. Dar cel mai important factor în cumpărarea unei mașini de tuns iarba este tipul de gazon pe care îl aveți. Aveți un lot de mărimea unei cărți poștale sau un teren de golf? Trebuie să urci și să cobori panta, să mergi mult de-a lungul gardurilor, în jurul paturilor de flori sau între arbuști și copaci? Mărimea, forma și topografia proprietății dvs. vor influența ce fel de mașină de tuns iarbă vi se potrivește cel mai bine.

Doriți să colectați firele de iarbă tăiate sau poate doriți să optați pentru varianta ”mulch” – sistem care mărunțește firele de iarbă tăiate, astfel pot fi lăsate pe gazon ca și îngrăsământ natural.

La ce durată de viață vă așteptați de la utilajul dumneavoastră? Trebuie să înțelegem, dacă vom achiziționa o mașină de tuns iarba subdimensionată durata ei de viață va fi semnificativ mai mică față de modelul potrivit pentru suprafața de gazon de care dispunem. Alte caracteristici de interes ar fi roțile pe rulmenți, sistemul de reglaj al înălțimii de tăiere ( poate fi individuală sau centralizată), posibilitățile de curățare a sasiului – unele modele de mașină de tuns iarba dispun de cuple rapide unde putem conecta furtunul de apă și utilajul va fi spălat in doar câteva secunde.

Sugestiile enumerate mai jos vă pot ajuta să vă restrângeți căutarea și să vă îndreptați spre cea mai bună mașină de tuns iarbă pentru curtea dumneavoastră. Rețineți că există o anumită suprapunere între modelele de mașină de tuns gazon și dimensiunea peluzei. (De exemplu, o mașină de tuns iarba este potrivită atât pentru suprafețele medii cât și pentru cele mari).

Pentru a înțălege noțiunile care stau la baza recomandărilor vă propun sa stabilim câteva repere.

SUPRAFAȚĂ DE TEREN MICĂsub 350 m2

SUPRAFAȚĂ DE TEREN MEDIEpeste 300 mdar sub 1000 m2

SUPRAFAȚĂ DE TEREN MAREpeste 1000 m2

Ce vom alege?

Mașină de tuns manuală – pentru suprafețe mici

Modelul de modă veche de mașină de tuns iarba, care își învârte setul de lame metalice pe măsură ce îl împingi. Fără motor, mașinile de tuns iarba manuală sunt silențioase, fiabile, cu un nivel scăzut de întreținere și ecologice. Tăie iarba curat și se rostogolesc ușor pentru a vă oferi mai puține vârfuri maronii zdrențuite, dar trebuie să mergeți rapid pentru a obține cele mai bune rezultate. Ele tind să se rostogolească peste buruieni înalte, în loc să le taie. O alegere bună pentru terenurile foarte mici și plate.

Masină de tuns iarba electrică – pentru suprafețe mici

Silențioase, eficiente, curate și fiabile. Nu necesită benzină sau ulei – conectați-le și începeți să tundeți iarba. Nu există o limită de timp în utilizarea unei mașini de tuns iarba electrică, dar conectarea prezintă obstacole evidente:  este limitată de lungimea cablului prelungitor (nu se recomandă utilizarea unui prelungitor cu lungimea de peste 30 m; scade tensiune pe cablu și este posibil să distrugeți motorul), iar cablul poate înțepeni dacă trebuie să tundeți printre arbuști, garduri și alte obstacole. În acest caz este mai recomandat să utilizați o masină de tuns iarba fără fir.

Masină de tuns iarba electrică fără fir – pentru suprafețe mici

Toate avantajele legate de zgomot și emisii ale unei mașini de tuns iarba electrică, dar fără ca cablul să fie un impediment. Compromisul este că este alimentat de o baterie reîncărcabilă, astfel încât timpul de tăiere este limitat de capacitatea bateriei. Motoarele electrice cu acumulator sunt disponibile ca modele fără tracțiune proprie sau cu autopropulsate; Versiunea ”push” necesită mai multă muncă din partea dvs., dar nu va consumă bateria la fel de repede.

Masină de tuns iarba cu motor în 4 timpi – pentru suprafețe mici (fără tracțiune proprie)

Acestea au un motor pe benzină care le face mai puternice decât mașinile de tuns gazon electrice sau cele manuale, astfel încât să poată tunde gazonul cu ușurință și la fel și buruienile dure. Deoarece trebuie să împingeți, acestea sunt cele mai bune pentru peluze mici, plate. Dacă ai suprafață mare de tăiat, vei căuta un upgrade …

Masină de tuns iarba cu motor în 4 timpi – pentru suprafețe medii și mari (cu autopropulsie)

Acestea au un motor pe benzină  și un sistem de transmisie care permite mașinii de tuns gazon să înainteze cu ”forțe proprii”. Sunt ușor de folosit pe aproape orice teren. Modelele cu tracțiune față se manevrează cu ușurință pentru tăierea în jurul obstacolelor. Modelele cu tracțiunea pe roțile din spate nu sunt la fel de agile, dar excelează la tăiere în zonele cu pantă sau denivelări. Unele mașini de tuns iarba cu autopropulsie sunt cu viteză variabilă, permițându-vă să reglați viteza de tăiere pentru a se potrivi ritmului de mers.

Tractoraș de tuns gazon – pentru suprafețe mari

Motorul mare și puternic, precum și puntea de cosit mare fac munca rapidă chiar și în cazul a celor mai mari peluze. Sunt foarte confortabile și sunt potrivite pentru cele mai multe tipuri de terenuri. În plus, ele pot fi multifuncționale: un tractor de gazon poate manipula o lamă de zăpadă, remorcă, dispozitiv de împrăstiat, mătură frunze, etc.
Despre cum să vă alegeți tractorașul de tuns gazon vom vorbii într-o postare separată.

Ca și o recomandare vă propun să ne uităm peste imaginea de mai jos. Cel mai mare producător de mașini de tuns gazon și tractorașe de tuns gazon din lume MTD recomandă să ne orientăm după lătimea masei de tăiere, astfel nu vom greșii cu alegerea făcută.

<— Lățimea de lucru a mașinii de tuns gazon

 

Suprafața de gazon

 

sursa articol si foto: www.bronto.ro

Pentru a vizualiza gama completa de produse pentru gradinarit comercializate de Salviabox.ro, accesaţi link-ul de mai jos:

Gradinarit